Jdi na obsah Jdi na menu
 


Surikata

3. 5. 2008

   Surikata je malá a čiperná šelma. Srst má barvu od pískově zlaté až po stříbřitě hnědou, s málo zřetelnými skvrnami na zádech. Uši a kruhy kolem očí jsou černé. Na tváři a čenichu má bělavá místa. Ocas dosahuje 3/4 délky těla.Vyskytuje v celé západní části Afriky. Běžně ji lze spatřit na savanách a stepích s písečným povrchem.Obrazek

    Surikaty jsou společenská zvířata a žijí ve skupinách čítajících 10-30 členů. Žijí ve starých termitištích a nebo norách po jiných zvířatech, které si neustále upravují. Nory mají více východů. Den tráví hledáním potravy (brouků, termitů, pavouků, štírů a nebo klidně i menších obratlovců), hraním a samozřejmě i odpočinkem, při kterém zaujímají nejroztodivnější polohy. Rády se vyhřívají na slunci. Mají ve svém středu vždy nejméně jedno zvíře, které hlídá skupinu před predátory a to i před dravými ptáky, kteří s oblibou surikaty loví. Strážce hlídá nejčastěji na nějakém vyvýšeném místě a nebo na keři. Když vycítí nebezpečí, varuje ostatní poplašným signálem, po kterém se všichni běží ukrýt do bezpečí nor. Při hlídkování surikaty sedí na bobku  nebo panáčkují. Při ohrožování  menší šelmou dokáží společnými silami drzouna zahnat.

   Páření je velice bouřlivé. Zvířata se u něho někdy i lehce pošťuchují. Samotné páření pak trvá krátce. Zhruba po 11 týdnech se rodí mláďata, které hlídá celá skupina. Ve věku 2-3 měsíců se osamostatní a kolem 1 roku dospívají.Obrazek
Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

surikaty

(míra z tachovska, 4. 6. 2009 13:17)

surikaty sou velmi nádherná zvířata a měli bychom si jich vážit vlastně sou jako my jestli se mnou chcete mluvit muj email je armyflora@seznam.cz

surikata miláček

(Petra, 29. 5. 2008 19:34)

je to nádherný zvýřátko



 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA