Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klokan rudý

22. 6. 2007

ObrazekKlokan rudý Macropus rufus je největší žijící vačnatec Jeho délka je 1 m až 1,6 m. Ocas bývá dlouhý 0,75 m až 1,2 m. Hmotnost tohoto klokana je 25 kg až 90 kg. Jde o běžný druh. Jeho jméno není odvozené od barvy srsti, ale od barviva vylučovaného žlázou na prsou! Vyskytuje se ve velké části Austrálie, v největších počtech žije v otevřené savaně s lesíky. Klokan rudý může při svých skocích dosáhnout rychlosti až 65 km za hodinu. Pravděpodobně byly naměřeny skoky dlouhé až 12 m. Počet jedinců je proměnlivý rok od roku. Když je období dešťů, může populace čítat až 12 000 000 jedinců, ale v období sucha klesá na pouhých 5 000 000. Samice jsou březí jen když je dostatek dešťů a je dost zeleného rostlinstva. Za dlouhotrvajícího sucha se přestanou samcům tvořit spermie.

Klokani rudí využívají ke zjištění vody svůj vysoce vyvinutý čich a jsou-li vodní zdroje omezené, stěhují se až 200 km od svých obvyklých pastvin. Pasou se hlavně večer, spásají šťavnaté výhonky trav, byliny a listy. Žijí obvykle skupinách po dvou až deseti, přestože se v době sucha může nashromáždit u jezírka kolem 1 500 klokanů rudých. Klokan rudý je pokládán za škůdce a je loven pro maso a kůži každoročně zabito více než 3 miliony klokanů rudých, a to zejména chovateli dobytka, pro jejichž stáda jsou klokani konkurencím patří tento druh prozatím mezi nejpočetnější a není přímo ohrožen vyhubením.
Jediným jeho nepřítelem mimo člověka jsou orel klínoocasý a pes dingo.ObrazekObrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

.....

(S.a.n.u.l.k.a, 19. 3. 2009 15:48)

hustý stránky díkec ptže sem potřebovala něco do angliny a tady to všechno je

klokan

(tipek, 17. 3. 2009 14:01)

JE TO CHAKT TTTTTTTTTTÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍPPPPPPPPPPPPPPEEEEEEEEEEEKKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cau

(weri, 21. 1. 2009 19:00)

neni tu čím se klokani živí

cau

(weri, 21. 1. 2009 18:58)

ahojky

ty debile

(kaja, 13. 12. 2008 10:59)

hmm když seš na stránkách australských zvířat tak kde myslíš že se vyskytuje

Nazdar

(nevím, 21. 1. 2008 15:15)

zdarec

klokánek

(míša, 17. 12. 2007 16:22)

tyto stránky se mi moc líbí a máte tu super fotky! DĚKUJU!



 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA