Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koala

26. 4. 2007

ObrazekKoala medvídkovitý známý také jako medvídek koala, je jedno z nejznámějších australských zvířat. Přestože vzhledem skutečně připomíná medvěda, je to ve vačnatec, podobně jako třeba klokan. Slovo koala je domorodého původu a znamená “nepije”.

Koaly jsou zavalitá zvířata, stavbou těla podobné vombatům. Narozdíl od vombata mají delší uši a končetiny. Koaly dokáží postavit první dva prsty naproti ostatním, podobně jako kuskusovití, to jim společně s dlouhými ostrými drápy umožňuje dobře šplhat po stromech.

Srst koal je hustá a měkká. Břicho a dlouhé chlupy vyrůstající na ušních boltcích jsou bílé, jinak mají koaly po celém těle šedou srst.Hmotnost koaly se pohybuje mezi 4 a 12 kily a délka těla je od 70 do 90 cm. Samci jsou větší než samice.

Koaly se vyskytují prakticky po celém východním pobřeží Austrálie. Jsou to potravní specialisté - živí se listím a kůrou blahovičníků a to jen některými druhy.

Blahovičníkové listy obsahují velké množství vlákniny a terpeny, které způsobují, že eukalypty jsou pro většinu zvířat jedovaté. Je v nich jen malé množství bílkovin a jejich energetická hodnota je tedy nízká. Koaly proto musí šetřit energií. Mají velmi pomalý metabolismus, extrémně malý mozek a spí až 20 hodin denně.

Krmí se většinou v noci. Průměrná koala denně zkonzumuje 500 g listí. Koalí játra jsou schopná odbourat škodlivé látky obsažené v potravě a díky velmi dobře vyvinutému slepému střevu a symbiotickým bakteriím může koala zužitkovat i tak málo živin, které listy obsahují. Koala nepije tekutiny, veškerou vodu přijímá v rostlinné potravě.

Způsobem života se koaly nejvíce podobají jihoamerickým lenochodům. Málokdy opouští svůj strom, obvykle se pohybuje velmi pomalu. Dokáže ale skákat ze stromu na strom a dobře plave.

Koaly jsou samotáři, s ostatními koalami se dorozumívá hlasitým voláním, které může být slyšet až kilometr daleko.

Páří se od prosince do března. Březost trvá 35 dnů, pak se narodí zpravidla jen jedno mládě. Novorozená koala váží méně než 1 gram. Vyškrábe se do vaku a tam zůstává asi půl roku. Jakmile vyroste tak, že už se do vaku nevejde, matka je nosí na zádech.

Mládě je kojeno, ale také pojídá matčiny výkaly, které obsahují symbiotické bakterie, které bude mládě potřebovat k trávení blahovičníkového listí.

Mladá koala se osamostatní ve věku kolem jednoho roku, samec pohlavně dospěje ve třech až čtyřech letech, samice o rok dříve. Může se dožít až 17 let.

Koaly byly téměř vyhubeny člověkem, který je lovil hlavně kvůli kožešině. V současnosti jsou chráněné australskou vládou a největším rizikem pro koaly je úbytek vhodných blahovičníkových lesů a rozbití jejich teritorií výstavbou silnic. Také toulaví psi zabijí mnoho koal. Koaly jsou velmi vnímavé k chlamydiovým infekcím a toxoplasmóze.ObrazekObrazekObrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(anca, 3. 1. 2008 19:17)

mooc dekuju vsem za pochvalu;)

pochvala

(napravnik, 3. 1. 2008 16:06)

je to víborně spracovaný moc mi to pomohlo

ájina

(kačí, 2. 11. 2007 17:30)

díky. dělala jsem to na ájinu a asi dostanu za jedna fakt dík!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...

(anca, 28. 10. 2007 10:27)

no to doufam že dostaneš!!;)

pochvala

(Lucik, 20. 9. 2007 18:56)

Máš to velice pěkně zpracované,a také máš velice pěkné obrázky!

...

(anca, 13. 7. 2007 14:00)

mooc a mooc diky :)



 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA