Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vombat

18. 8. 2007

Vombati jsou vačnatci, kteří si vyhrabávají nory. Od čenichu ke konci ocásku měří okolo 1 metru, ocásek je jen pár centimetrů dlouhý. Dospělý jedinec váží 25-35 kilogramů. Jsou to nejvetší vačnatci. Existují 3 druhy vombatů: vombat obecný a 2 druhy vombata chluponosého, jeden se vyskytuje na jihu a druhý na severu Austrálie.

Vombat je pokrytý hrubou šedou nebo hnědou srstí, s velkou hlavou, velkým nosem a malýma ušima. Jeho tělo je pevně stavěné a zakulacené, s velkými drápy, které používá při hrabání. Záda vombata jsou pevná a kostnatá, ve své noře je používá jako obranu proti vetřelcům.

Vombat je noční zvíře, to znamená že je aktivní převážně v noci, živí se travinami, kořínky, hlízami a křovinami. Ve dne zůstává v noře, ačkoli může být vidět jak se vyhřívá na sluníčku před norou. Žije samotářským životen, výjimku tvoří samice s mládětem.

Některé vombatí nory můžou být dlouhé až 20 metrů, s několika východy a komorami. Vombati mají ve svém teritoriu větší počet nor, což jim dovoluje během jejich nočního potulování navšívit jich hned několik. Své teritorium si značkují zanecháním trusu na kmenech, větvích či kamenech.

Samiččin vak se otevírá směrem k zadním nohám, to proto aby se do něj při hrabání nedostala zemina. Vombatí mládě se rodí velmi brzo a proto není ještě plně vyvinuté, musí se tedy přesunout do vaku, kde zůstane ještě 6 měsíců a bude sát mléko ze struku ve vaku. Po opuštění vaku zůstává ještě 11 měsíců se svojí maminkou:).

Vombata obecného můžeme najít v lesích a zalesněných krajinách podél východního a jižního pobřeží Austrálie a v Tasmánii. Vombat obecný není ohroženým druhem, ačkoli jeho populace klesá… Jeho čenich je bez chlupů a uši jsou zakulacené.

Dva ze tří druhů vombata jsou ohroženy!!!

Jsou to severní chluponosý, který je kriticky ohrožen a jižní chluponosý.

Oba mají měkčí srst než vombat obecný a jak jejich jméno napovídá jejich čenichy jsou pokryté strstí. Uši jsou špičaté.

Jižní chluponosý vombat se nachází pouze na Nullanborských pláních na jihu Austrálie, severní chluponosý pouze na malém uzemí Queenslandu. Vombati trpí vytlačováním z jejich původního prostředí, z divočiny se stává půda pro farmaření, dobytek atd., samozřejmě k tomu nepřispívá ani vysazování cizích druhů rostlin a živočichů v Austrálii.ObrazekObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Vombat

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vombat

(Verča Lidáková, 17. 2. 2009 11:56)

je to veselé zvíře

JÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ

(MYSAK.97, 18. 11. 2008 20:51)

hej ja chci taky takove ho hezkeho krizence s kralikem a prasetem ja pojedu do australie xD

jéééé

(Edie, 16. 4. 2008 18:20)

bože to je dokonalé zvíře :) to bych chtěla :)

Jaký zakrslý králík ???

(annis, 6. 4. 2008 13:23)

nemuzes si ho koupit když žije v Austrálii a je tam ohrozeným druhem:-D a nedal by se jentak chovat v akvárku

Jaký zakrslý králík ???

(Kateřina, 5. 4. 2008 14:48)

Toto není žádný zakrslý králík, vzdyť má 30 kilo !!! Chci si ho koupit, nevíte, kde ho prodávají ?

Vombat

(Rasputin, 5. 4. 2008 14:45)

Vombat = Mortal Combat

vombat

(veverka, 31. 10. 2007 18:43)

tohle zvíře se mi moc a moc líbí

Vombat

(Máca, 15. 9. 2007 14:07)

Vypadá to jak zakrslej králik ale je ÚÚÚÚÚžasnej!!!!!!!!



 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA